Осврт на осмото коло од Бизнис Лигата на Македонија

Во рамките на 8то коло од Бизнис Лигата беа одиграни 10 натпревари.
Се играше доста возбудлив фудбал кој не ја остави публиката рамнодушна. Дел од натпреварите се одлучија во последната минута што говори за израмнетоста на екипите и неизвесноста на целото првенство

Во драматична завршница Џонсон Мети и ЕВН одиграа реми
Џонсон Мети 3-3(2-2) ЕВН
Џонсон Мети: Христијан Стојановски 7’ 38’ Љупчо Стојановски 17’
ЕВН: Ѓорѓи Поповски 2’ Бојан Симоновски 19’ 28’

Во натпревар полн со пресврт Шпаркасе Банка славеше над А1
А1 2-3(0-1) Шпаркасе Банка
А1: Никола Спасевски 22’ Ненад Богдановиќ 24’
Шпаркасе Банка: Игор Каланоски 17’ Христијан тодоровски 28’ 36’

Во дерби натпревар Гранит со пресврт до победа над ЈП Водовод
Гранит 5-4 (0-3) ЈП Водовд
Гранит: Марио Петров 24’ Мартин Ристовски 28’ 29’ Пепи Мицев 29’ Дарко Петров 38’
ЈП Водовод: Горан Николовски 13’ Берат Јакупи 14’ Стојанче Ивановски 20’ Јакупи Зекири 21’

ЈП Дрисла со гол во последната минута до првата победа
Пивара Скопје 4-5(1-2) ЈП Дрисла
Пивара Скопје: Бесник Шакири 21’ 35’ 40’ Горан Трајковски 9’ 14’
ЈП Дрисла: Ристов Бобан 32’ Магденовски Марко 33’ Делчо Кировски 17’ 22’

Со одлична реализација Матрикс подобри од Спорт Лајф
Матрикс 14-3(3-1) Спорт Лајф
Матрикс: Петре Даиловски 18’ 36’ 37’ Драган Брњарчевски 39’ Мирко Богески 24’ 24’ Антонио Богдановски 27’ Ивица Алампиоски 7’ Тони Брњарчевски 31’ 33’ 40’ Никола Христовски 11’ 32’ Мартин Толевски 37’
Спорт Лајф: Горан Трајков 19’ Ерсан Ајвазовски 40’ Ален Мехмеди 38’

Со погодок на Филимановски во самата завршница С.Ц. Борис Трајковски до победа над ЕЛЕМ
ЕЛЕМ 5-6(3-3) С.Ц. Борис Трајковски
ЕЛЕМ:Александар Бокан 23’ Роберт Здравковски 4’ 30’ Тихо Груевски 5’ 18’
С.Ц. Борис Трајковски:Љубомир Стојановски 2’ Влахо Костов 25’ Јован Димовски 13’ Владимир Мојсовски 11’ Дарко Фiлимановски 33’ 39’

ТЕМАТО со одличен финиш до победа над ЈСП
ТЕМАТО 8-7(4-3) ЈСП
ТЕМАТО: Мерис Халитовиќ 2’ 13’ Ибрахим Мемети 4’ 28’ Лазар Алексовски 7’ 36’ 39’ Шенол Идризи 39’
ЈСП: Даниел Антовски 15’ 40’ Сабит Хусеини 5’ 9’ 35’ 37’ Азем Бучи 26’

Ослебениот Рамстор не можеше да парира на расположениот Лукоил
Рамстор 0-6(0-2) Лукоил
Лукоил: Лоренцо Николовски 40’ Антонио Фенов 32’ Иван Стојчев 21’ Александар Стоилов 17’ Александар Георгиевски 3’ 33’

Во дерби натпревар Џојсон Сејфти Системс и Фабрика Карпош – ГИМ ги поделија бодовите
Џојсон Сејфти Системс 5-5(2-4) Фабрика Карпош – ГИМ
Џојсон Сејфти Системс: Марко Димоски 32’ Анастас Секуловски 22’ 29’ Борче Аргиловски 5’ Вецко Вренцовски 4’
Фабрика Карпош – ГИМ: Георги Божиков 31’ Александар Божиков 10’ 19’ Кристијан Панев 16’ Столе Стојковиќ 12’

Ван Хоол со одлично прво полувреме до победа над Уни Банка
Уни Банка 3-10(1-6) Ван Хоол
Уни Банка: Марко Ташков 27’ Бесар Абдули 3’ 22’
Ван Хоол: Ненад Саздовски 1’ 2’ 34’ Игор Минов 8’ 19’ 39’ Баже Сумиковски 24’ Филип Белчовски 29’ Филип Никодиновски 4’ 17’

Табелата после ова осмо коло изгледа вака

Ова коло се истакнаа следните поедници:
– Сабрит Хусеини (ЈСП) 4 гола
– Петре Даиловски (Матрикс) 3 гола
– Бесник Шакири (ЈП Дрисла) 3 гола
– Дарко Филимановски (С.Ц.Б.Т.) 2 гола

Allround играчи кои погодуваа во клучни моменти, асистираа до своите соиграчи кога беше најпотребно и допринесоа за подигање на моралот во екипата во ова коло беа:

Тони Брњарчевски (Матрикс), Лазар Алексовски (ТЕМАТО), Анастас Секуловски (Џојсон Сејфти Системс), Роберт Здравковски (ЕЛЕМ), Мерис Халитовиќ (ТЕМАТО), Александар Божиков (Фабрика Карпош – ГИМ), Александар Георгиев (Лукоил), Бојан Симоновски (ЕВН)

Екипа на колото: С.Ц. Борис Трајковски
Тренер на колото: Алтај Иметовски (Рамстор)
Голман на колото: Бобан Ристов (Пивара Скопје)
Натпревар на колото: Џојсон Сејфти Системс 5-5(2-4) Фабрика Карпош – ГИМ