Осврт на шестнаесетото коло од Бизнис Лигата на Македонија

Во рамките на шеснаесетото коло од Бизнис Лигата на Македонија беа одиграни 11 натпревари, во ова коло бевме сведоци на натпревари со многу пресврти како и завршници кои го даваа победникот во последната минута.

Табелата после ова коло изгледа вака:

ЕВН со контролиран напад до победа над Аптив
Аптив 4-8(1-5) ЕВН
Аптив: Александар Марковски 25’ Иле Трајковски 34’ Владимир Јовановски 20’ Ален Даутовски 16’
ЕВН: Вилијам Митев 21’ Ајет Новобрдалија 13’ 16’ 36’ Наум Бадаловски 5’ Бојан Тодоровски 10’ 37’ Хамза Јашари 18’

Во банкарското дерби Халк Банка славеше над Шпаркасе Банка
Халк Банка 4-0(2-0) Шпаркасе Банка
Халк Банка: Мартин Дамевски 4’ 31’ Игор Стојановски 1’ Дејан Петковски 35’

Дуото Трпковски-Кировски ја носеа Пивара Скопје до победа над Сава Осигурување
Пивара Скопје 8-5(4-1) Сава Осигурување
Пивара Скопје: Делчо Кировски 14’ 17’ 24’ Влатко Трпковски 5’ 28’ 37’ 39’ Александар Алексов 6’
Сава Осигурување: Решат Рахмани 19’ 26’ 40’ 40’ Коста Глигуровски 23’

Во дербито на колото Макпетрол подобри од ЈСП
Макпетрол 12-9(7-5) ЈСП
Макпетрол: Мишо Ѓоргиевски 1’ 16’ 17’ 22’ 22’ Бенер Бекиовски 34’ Ибраим Исмаили 18’ Никола Секуловски 32’ Ариан Бела 3’ Синиша Танушевски 14’ Марио Митровиќ 14’ 39’
ЈСП: Дејан Блажевски 17’ Велко Серафимовски 40’ Љупчо Павловиќ 9’ Филип Колеќески 10’ 20’ 27’ 39’ Филип Димовски 7’ 33’

Во инфаркт завршница Окта и Гранит ги поделија бодовите
Окта 2-2(2-1) Гранит
Окта: Иван Димитриевски 20’ Живко Котевски 18’
Гранит: Николче Глигуровски 2’ Мартин Ристовски 27’

Најдобри стрелци во досегашниот дел од натпреварувањето:

ЈП Дрисла со одлична реализација до победа над Матрикс
Матрикс 6-9(4-3) ЈП Дрисла
Матрикс: Ивица Алампиоски 16’ 38’ Давид Ристовски 8’ 32’ Тони Брњарчевски 12’ 13’
ЈП Дрисла: Бесник Шакири 31’ 34’ Расим Исмани 4’ 29’ Ридван Демири 14’ Сајо Суљовиќ 40’ Амет Исмаили 15’ Вихнад Тутиќ 28’ Енес Асани 26’

Во натпревар полн со пресврт Bestway Solutions славеше над DHL
Bestway Solutions 10-6(2-3) DHL
Bestway Solutions: Марко Неделковски 19’ 22’ 25’ 34’ 39’ Петар Стефановски 7’ 21’ 24’ Филип Зоксимовски 36’ Андреј Ацевски 35’
DHL: Далибор Дамјановиќ 9’ Вања Груевски 5’ 28’ Мартин Каровски 4’ 33’ Бранислав Кралевски 30’

Дуото Лефков – Стојанов го водеа Лукоил до победа над Џонсон Мети
Лукоил 11-1(2-1) Џонсон Мети
Лукоил: Горан Стојанов 9’ 35’ 36’ 38’ 40’ Гоце Мојсоски 34’ Петар Лефков 11’ 23’ 25’ 26’ 28’
Џонсон Мети: Љупчо Стојановски 17’

Фабрика Карпош – ГИМ со пресврт до победа над Аџибадем Систина
Фабрика Карпош – ГИМ 7-3(1-2) Аџибадем Систина
Фабрика Карпош – ГИМ:Александар Божиков 24’ Бојан Голабоски 40’ Георги Божиков 28’ 40’ Кристијан Панев 30’ Игор Николовски 5’ Кире Крстевски 33’
Аџибадем Систина: Даниел Боневски 17’ Диме Стевковски 4’ 26’

Во дожд од голови Ван Хоол подобри од Спорт Лајф
Спорт Лајф 7-15(1-10) Ван Хоол
Спорт Лајф: Валерија Ваљак 36’ Стефан Пасковски 8’ 22’ 38’ Филип Драскачев 31’ 38’ 39’ 40’
Ван Хоол: Дарко Ангеловски 15’ 25’ Стефан Станојковиќ 9’ 11’ 19’ Филип Никодиновски 5’ 39’ Иван Стојановски 17’ 32’ Андреј Богдановиќ 5’ 14’ 18’ 18’ 28’ Антонио Петровски 23’

УНИКА максимално мотивирана го совлада ЕЛЕМ
УНИКА 8-2(4-1) ЕЛЕМ
УНИКА: Љуљзим Каштањева 13’ 33’ Бесими Нухиу 18’ Аднан Лимани 19’ Беким Љута 12’ 35’ Шабан Чупи 22’ 37’
ЕЛЕМ: Тихо Груевски 9’ Никола Мицевски 29’

Ова коло се истакнаа следните поедници:

– Марко Неделковски (Bestway Solutions) 5 гола
– Андреј Богдановиќ (Ван Хоол) 5 гола
– Горан Стојанов (Лукоил) 5 гола
– Петар Лефков (Лукоил) 5 гола

Allround играчи кои погодуваа во клучни моменти, асистираа до своите соиграчи кога беше најпотребно и допринесоа за подигање на моралот во екипата во ова коло беа:
Мишо Ѓоргиовски (Макпетрол), Ајет Новобрдалија (ЕВН), Решат Рахмани (Сава Осигурување), Влатко Трпковски (Пивара Скопје), Стефан Станојковиќ (Ван Хоол) Бојан Голабовски (Фабрика Карпош – ГИМ) Шабан Чупи (УНИКА), Мартин Дамески (Халк Банка)

Екипа на колото: Макпетрол
Тренер на колото: Марјан Казаковски (Фабрика Карпош – ГИМ)
Голман на колото: Никола Атанасов (ЕВН)
Натпревар на колото: Макпетрол 12-9(7-5) ЈСП